top of page
Adsız tasarım (1).png

Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

Profesyonel sosyal medya yönetimi, sosyal medya hesaplarının hedef kitle analizi sonrasında belirlenen sosyal medya yönetimi stratejisine göre belirli bir plan dahilinde yürütülmesidir.

Sosyal medya yönetimi, sosyal medya hesaplarının nasıl kullanılacağı, bu hesaplarda paylaşımların ne sıklıkla ve nasıl yapılacağı, kurumsal kimliğin nasıl yansıtılacağı ve kriz durumunda nasıl bir yöntem izlenilmesi gerektiği gibi konuların yönetilmesi adına stratejilerin oluşturulması, gerçekleştirilmesi ve analizinin yapılmasını kapsayan süreçlerdir.

 

We Are Social tarafından açıklanan verilere göre dünyanın büyük bir kısmının karantinada olduğu 2020'de, sosyal medya kullanıcıları son üç yılın en hızlı artışıyla 4,20 milyara ulaştı. Türkiye’de her gün yaklaşık 44 milyon kişi sosyal medya hesaplarında aktif olmaktadır. Durum böyle olunca sosyal medya büyük bir pazar haline gelmekte ve firmalar da daha çok müşteriye ulaşabilmek ya da mevcut müşterileriyle daha sağlam bir bağ oluşturabilmek için bu platformlardan yararlanmaya çalışmaktadırlar. Sosyal medya yönetimi, burada önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Günümüz teknolojisinde birçok işlevi ve güçlü bir yeri olan sosyal medya, en önemli pazarlama stratejilerinden biri olarak da kabul edilir.

 

Bir markanın sosyal medyasını yönetmek ile sosyal medyada kullanıcı olmak arasında büyük fark vardır. Bu nedenledir ki, sosyal medyada bilgili ve iyi bir kullanıcı olmanız, kurumsal anlamda sosyal medya yönetimini etkili ve profesyonel bir seviyede yapabilmeniz anlamına gelmez. Başarılı bir sosyal medya yönetimi için bu platformlarda kullanıcı olmak yeterli değildir. Sosyal medya yönetimi, kitlelerin ve içeriklerin analiz edilerek belirli pazarlama stratejilerinin uygulanmasıyla gerçekleştirilen ve deneyim isteyen bir iştir. Marka itibarını oluşturmak, standart sosyal medya kullanıcılarının veya hesap yöneticisi kişilerin yapabileceği bir iş değildir. Bu yüzden sosyal medya yönetiminde sosyal medya uzmanlarından destek almak gereklidir.

Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

1 - Planlama ve Strateji

  1. Markanın hangi kitleyi hedeflediği,

  2. Markanın sektördeki güçlü ve zayıf yanlarının analiz edilmesi,

  3. Marka dili oluşturma,

  4. Markanın içerik yönetimi ve teması,

  5. Geliştirilebilir yönler, hedefler ve amaçlar

2 - Marka ve Rakip Analizi

  1. Rakiplerinizin hangi sosyal medya platformlarını kullandıkları

  2. Hangi özelliklerini ön plana çıkardıkları

  3. Kimleri hedefledikleri

  4. Ne sıklıkla ve nasıl içeriklerle paylaşım yaptıkları

  5. Hangi paylaşımların ne kadar beğeni ve etkileşim aldığı

  6. Kendi markanızın sosyal medyadaki duruşu, güçlü ve zayıf yönleri

  7. Rakiplerden edinilen raporların kendi markanıza nasıl uygulanacağı

3 - Kurumsal Hedefler

      Markanızın olumlu yönlerini gerçekçi bir şekilde öne çıkarmak

      Kampanya içeriklerini, günlük haftalık ve aylık operasyonlar olarak belirlemek

      Marka bilinirliği ve tanıtım konularına yoğunlaşmak

      Hedef kitlenin taleplerine uygun algoritmalar geliştirmek

      Beklentileri karşılayan ve sorun çözümü odaklı içeriklerle hızlı bir şekilde büyümek

4 - Profesyonel İçerik Üretimi

       İçerik planlaması yapılması,

       Markanın takipçi hedefine uygun içerik seçenekleri geliştirmesi,

       Video, infografik ve animasyon gibi alternatiflerin kullanılması,

       Sadece satış üzerine değil markanın tanıtımı ve sadakati konusunda içerik üretilmesi,

       Özgün, benzersiz ve rakiplere bile ilham verecek tasarımlarla öne çıkılması,

       Müşterilerin dikkatini çekecek yenilikçi işlerin takip edilmesi,

       Soru cevap, anket, kampanya gibi İnteraktif içeriklerin paylaşılması

5 - Reklam ve Reklam Planlaması

       Belirli bir reklam planlaması dahilinde yapılan paylaşımlar, verilen emeğin karşılığını, marka bilinirliği veya ürün ya da hizmet         satışı olarak geri dönmesini sağlayan bir etkendir.

6 - Hesap Moderasyonu 

      Kurumsal sosyal medya sayfa moderasyonu yaparken rakip analizinden marka hedeflerinin belirlenmesine ve içeriklerin                oluşturulmasına kadar planlamaya bağlı kalarak ilerleme kaydedilmesi gerekmektedir. Aksi halde çok başarılı bir stratejik              planlama yapsanız bile sosyal medya sayfasında moderasyon konusunda dikkatli olmazsanız bu hedeflerinize yaklaşmanız            mümkün olmayacaktır.

7 - Rapor Hazırlama ve Sonuç

      Sosyal medya uzmanlarından profesyonel destek aldıktan sonra, yapılan çalışmaların ve süreç içinde gelinen noktanın                    yakından takip edilmesi önemlidir. Hangi paylaşımların ne kadar etkileşim aldığının raporlanması, aynı zamanda bir sonraki            ay içinde geliştirilmesi gereken hedefleri de belirleme konusunda avantaj sağlamaktadır.  Bu yüzden özellikle haftalık bazda          sosyal medya hesabı yönetiminde rapor alınması, daha başarılı bir yönetimin de ilk basamağı haline gelmektedir.                            Hesapların tüm sosyal medya mecralarındaki genel verilerine bakılarak yeniden planlamalar yapılması da mümkün                          olmaktadır.

Vee; hal böyleyken sosyal medyanın hayatımızdaki önemi yadsınamaz bir gerçek. Siz de sosyal medya hesaplarınızı uzmanının ellerine emanet etmekte ve pazardaki payınızın farkına varmakta geç kalmayın derim. Size sadece bir tık kadar yakınım, hadi öyleyse artık merhabalaşalım :) Aşağıdaki "Bana Ulaşın" düğmesine ya da sayfalarda yer alan "Messenger" butonuna tıklayarak benimle iletişime geçebilirsiniz...

Sosyal Medya Yönetimi Neden Önemli?

  • Tüketici davranışları üzerinde çok ciddi etkisi olan sosyal medyayı iyi bir şekilde kullanarak yeni müşteriler kazanabilirsiniz.

  • Dijitalleşen dünyada marka tanıtımı yapmak için açık hava reklamları veya TV reklamlarından ziyade sosyal medyayı kullanarak hem daha uygun maliyetli hem de etki alanı daha büyük çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz.

  • Hedef kitlenizi belirli bir alanla sınırlamak yerine dünya çapında müşterilerle buluşarak potansiyelinizi çok daha ciddi seviyelere ulaştırabilirsiniz.

  • Müşteri kitlesi oluşturmanın yanı sıra müşteri sadakatinde de ciddi seviyeler yakalayabilmenin avantajına sahip olursunuz.

  • Reklam ve pazarlama çalışmaları ile uzun süreler harcamak yerine sosyal medya sayesinde kısa sürede hedef kitlenize erişebilirsiniz.

Sosyal Medya Hesaplarını Kendim Yönetsem Nasıl Olur?

Sosyal medya hesaplarını firmaların pek çoğu kendi yönetmek ister. Çünkü firma yetkilileri, firma sosyal medya hesaplarının da tıpkı kişisel sosyal medya hesapları gibi yönetildiğini ve yönetiminin son derece kolay olduğunu düşünmektedir. Ancak bu düşüncenin tamamen yanlış olduğunu ve sosyal medya hesaplarının profesyonel bir sosyal medya uzmanı, dijital pazarlama uzmanı tarafından yönetilmesi gerektiğini ifade edebiliriz. Sosyal medya hesap yönetimini, firmanın herhangi bir eğitim almadan ve profesyonel bir desteğe ihtiyaç duymadan gerçekleştirmesi, firma hesabının amatörce kullanılmasına neden olacaktır.

bottom of page